Inge Kooijman: ‘Wat je leuk vindt om te doen, is geen belasting!’

Algemeen

Muziekverenging Excelsior is een bruisende vereniging die zeer actief betrokken is in en bij de Papendrechtse en regionale cultuur. Inge vertelt: ‘De leden spelen tijdens de lichtjestocht, de avondvierdaagse, maar ook op Koningsdag en tijdens muziektentconcerten. Hoewel het orkest uit meest amateurs bestaat, doen zij niet onder voor André Rieu’. De vereniging heeft meer dan 90 leden en bestaat al sinds 20 juni 1920. Het motto: ‘Muziek maken wordt pas echt leuk als je met elkaar muziek maakt’. De vereniging zou in 2020 haar 100-jarig bestaan hebben gevierd, maar hier werd, jammer genoeg, door Corona een stokje voor gestoken.

Wie is Inge Kooijman?

Inge is een zestigjarige actieve, maatschappelijk betrokken, energieke en veelzijdige vrouw. Ze is geboren in Dordrecht, maar is voor de liefde de rivier de Merwede overgestoken. Ze woont intussen ruim 25 jaar in Papendrecht. Inge vertelt: ‘Ik heb mijn man leren kennen tijdens een gospelconcert in het park in Dordrecht. Dit was in een week waarin veel kleine concerten plaatsvonden. Toentertijd korfbalde ik ook al en tijdens één van de wedstrijden heb ik mijn enkel gekneusd. Hij heeft toen zowel mijn zus als mij naar huis gebracht. Uiteraard mocht ik vanwege mijn blessure voorin zitten’. Binnenkort vieren Inge en Ad hun 38ste huwelijksjaar. In haar beroepsleven was Inge kok, maar ze heeft deze functie neergelegd toen haar eerste kindje werd geboren. Toen de kinderen eenmaal wat groter waren, is zij vijf jaar lang chauffeur geweest bij speelgoedwinkel en kantoorboekhandel De Gruijter en heeft zij ook nog enige tijd in de winkel gestaan.

Vrijwilliger in hart en nieren

Het vrijwilligerswerk zit Inge echt in het bloed. Zij verricht wel 20 verschillende vrijwilligerstaken. Zo heeft zij de leiding over de crèche van de kerk, is zij samen met haar man kringleider en doen ze vrijwilligerswerk in de gevangenis (Inge zingt en wordt op de drum begeleid door Ad), is zij betrokken bij NLdoet, heeft zij een voedselbank aan huis, verricht zij mantelzorgtaken en nog heel veel meer. Met betrekking tot de voedselbank aan huis licht Inge toe: ‘Dit is op mijn pad gekomen, ik ben hier eigenlijk ingerold. Er komen intussen zo’n 60 gezinnen per week langs voor die broodnodige extra’s. Deze gezinnen zijn via de kerk, maar ook via via bij mij terechtgekomen’.

Inge mag in haar vrije tijd graag korfballen, bridgen, lezen en etentjes organiseren. Ze vertelt: ‘Ik korfbal al sinds mijn 8ste jaar, dat was toen de leeftijd waarop je mocht starten. Dat is intussen al meer dan 50 jaar. Ik ben begonnen bij Snel in Dordrecht en ik speel nu met veel plezier bij PKC. Ik train iedere week en speel af en toe een toernooitje’.

Vrijwilligerswerk bij Excelsior

Op de vraag waarom Inge vrijwilligerswerk bij Excelsior doet, antwoordt zij: ‘Ook hier ben ik ingerold. Ik heb zelf nooit echt muziekles gehad. Ik heb wel van een vriend gitaarlessen gehad en ik speelde toen best aardig, maar heb de gitaar al 35 jaar niet meer aangeraakt. Mijn kinderen volgden muzieklessen bij Excelsior en treden nog steeds regelmatig op. Voor Excelsior bekommer ik me met name om de boekenmarkten en hou ik me ook bezig met spullen voor de rommelmarkt’. De boekenmarkten worden viermaal per jaar georganiseerd en vinden plaats bij de muziekvereniging zelf. Inge vertelt: ‘Tijdens boekenmarkten gebruik ik het hele gebouw, wat betekent dat de leden soms tussen de boeken in staan te oefenen’. De boekenmarkt van Excelsior is de grootste indoor boekenmarkt van Zuid-Holland en misschien wel van heel Nederland. De boeken kosten maximaal één euro. Inge: ‘Tijdens de eerste boekenmarkt was de opbrengst zo’n € 400,- en de afgelopen boekenmarkt was dit bedrag € 2300,-‘. Het loont om de boeken netjes uit te stallen. Ik zet alles op genre: van Engelse boeken, muziekboeken en kunstboeken tot thrillers en romans’.

Het organiseren van een boekenmarkt vraagt aardig wat tijd; meestal is het een dag opbouwen, de dag van de boekenmarkt zelf en een dag afbouwen. Hoewel de organisatie volledig op de schouders van Inge rust, staat ze er zeker niet alleen voor. Inge vertelt: Iedereen is bereid de handen uit de mouwen te steken. Ik plaats een oproep op Facebook en krijg altijd positieve reacties. Dit zijn soms mensen die niet direct een link met Excelsior hebben, maar zij komen toch helpen. Daar ben ik dankbaar voor’. Op de vraag hoe ze aan deze grote hoeveelheid boeken komt, antwoordt ze: ‘De boeken worden door mensen aan de deur afgegeven. Daarnaast word ik ook regelmatig gevraagd om een huis leeg te ruimen. Alles wat in het betreffende huis staat, mag verkocht worden. Op deze manier heb ik wel eens € 1500,- voor Excelsior binnen gehaald’.

Het vele vrijwilligerswerk is een fulltime baan. Komt Inge zelf aan lezen toe? Inge antwoordt: ‘Er komt meestal niets van, maar wel tijdens vakanties. Dan lees ik rustig 9 boeken in een week’. Door de vele vrijwilligerstaken schiet het op vakantie gaan er vaak bij in. Inge: ‘Ik heb een voedselbank, mensen rekenen op je en ik wil zelf ook geen nee verkopen. Natuurlijk kan ik iets regelen om toch op vakantie te kunnen en dat doe ik ook wel, maar dat is niet altijd eenvoudig’. Er staat in maart een midweek met kinderen en kleinkinderen naar Oosterhout op de planning.

Lintje en C.J.M. de Bruin-Waarderingsprijs

Inge heeft in 2020 een lintje gekregen voor het vele vrijwilligerswerk dat zij doet onder andere voor Excelsior. Daarnaast is begin dit jaar in het gemeentehuis de derde C.J.M. de Bruin-Waarderingsprijs uitgereikt door oud-burgemeester Kees de Bruin. Bij deze prijs wordt gekeken naar activiteiten op het gebied van geschiedenis, promotie en identiteit. Inge vertelt: ‘Muziekstukken worden niet allemaal door de spelers zelf geschreven. Voor alle bestaande muziekstukken moet je betalen en daar is deze prijs onder andere voor benut’.

Welke boodschap zou je mee willen geven aan mensen die overwegen vrijwilligerswerk te doen en waarom bij Excelsior?

Inge antwoordt: ‘Voor kinderen is het goed om met muziek bezig te zijn. Het is goed voor de hersenen en het ontspant. Met het ingezamelde geld worden instrumenten voor de leerlingen gekocht, maar ook bestaande muziekstukken. Het is een vereniging voor jong en oud. Het vrijwilligerswerk varieert van bardiensten en het klaarzetten van stoelen tot voorzitterschappen en boeken- en rommelmarkten. Het is altijd mogelijk om een steentje bij te dragen. En het is ook gezellig: na een repetitie wordt er met elkaar wat gedronken en aansluitend aan een concert is het meestal een feestje’.

Oproep

Op zaterdag 8 april en maandag 10 april 2023 is er weer van 9.00 tot 15.00 uur een boekenmarkt. Kom gezellig langs op de Rembrandtlaan 206 om je collectie boeken, platen, cd’s en dvd’s verder uit te breiden. Voor meer informatie: Muziekvereniging Excelsior Papendrecht en Meuk is Leuk. Tot ziens!

mensen