Ester Korteland: ‘Ons doel is dat mensen met een heel fijn en blij gevoel naar huis gaan’

Groene oase

Lente, zomer, herfst en winter. In elk jaargetijde is het een prachtige plek, die groene oase onderaan de dijk langs de Merwede: de Heerlijkheid van Papendrecht. Dit veelzijdige, maatschappelijk betrokken bedrijf biedt voor en aan elk wat wils: van verse gezonde streekproducten die in de landwinkel worden aangeboden tot aan een rustige en gezellige vergaderlocatie waar kan worden gewerkt aan teambuilding en alles daartussen zoals de zorgboerderij, Ponypluslessen en de bierbrouwerij. Een plek waar je, als je er eenmaal een keer geweest bent, vaker naar terug wilt.

Een stukje geschiedenis met een blik op de toekomst

De Heerlijkheid bestaat al 50 jaar. Ester vertelt: ‘Mijn schoonouders zijn het bedrijf gestart, maar het heette toen nog niet de Heerlijkheid. Oud Papendrechters kennen het onder de naam ‘Fruitkwekerij Korteland’. De boomgaard telde toen al twee hectare. In deze tijd is dat niet veel, maar wel als je bedenkt dat het land binnen de bebouwde kom ligt. Voorheen lag de focus op de verkoop van de geteelde producten op een veiling, maar elk tijdperk vraagt om aanpassingen. Wij runnen het bedrijf nu zo’n 35 jaar en hebben naast de fruitteelt ook andere initiatieven ontplooid zoals de zorgboerderij en de verhuur van de hooizolder voor evenementen. Binnenkort neemt onze dochter het over en wordt het bedrijf ook weer in een iets ander jasje gestoken’. De Heerlijkheid is en blijft een familiebedrijf; het nieuwe jasje houdt vooral in dat er meer met partners en ZZP’ers zal worden samengewerkt. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de boomgaard of hooizolder verhuurd en ingezet voor netwerkgroepen, kleinschalige feestjes, maar ook voor educatie op het gebied van natuur en dieren.

Bierbrouwerij

De uit 1400 daterende kelders waren de locatie van de eerder genoemde bierbrouwerij en vormden het fundament van het Huis van Papendrecht, waar de heren Brederode en Vrijheer van Es hebben gewoond. Ester licht toe: ‘De naam de Heerlijkheid is hier ook op gebaseerd. Het huis is afgebrand, maar de fundering is nog altijd in tact. We showen deze ruimte nog wel eens, ook vanwege de vleermuizen die hier nu wonen’. De bierbrouwerij zit vlakbij. Deze lokale biertjes zijn in de Heerlijkheid, diverse landwinkels, wijnhuis De Paap en Willaerts te koop.

Boerderijwinkel, webshop en Hooizolder

In boerderijwinkel de Heerlijkheid worden zelfgemaakte producten verkocht, maar ook vers fruit en groenten van andere boerderijen. Ester: ‘De producten komen vooral van zorgboerderijen, omdat wij zelf ook een zorgboerderij hebben. We bieden drie dagen per week aan maximaal acht cliënten die hulpbehoevend zijn een prettige en nuttige dagbesteding aan. Het mooie aan zorgboerderijen is dat ze meestal zeer begaan zijn met de natuur, geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en telen met een biologisch keurmerk, mooie producten die wij graag in onze winkel verkopen’. Dochter Thuja heeft ervoor gezorgd dat het gehele assortiment ook online besteld kan worden. Neem eens kijkje in de webshop van de Heerlijkheid. De Hooizolder kan voor een meer dan schappelijke prijs gehuurd worden voor vergaderingen en workshops, maar ook voor privéfeestjes is het een perfecte locatie.

Bijenstal

De bijenstal wordt gerund door een imker en de broer van Jan, Esters man. Ester: ‘De broer van mijn man weet heel veel van bijen en insecten. Er komen geregeld ook schoolklassen aan wie hij op een hele leuke manier vertelt hoe het in de natuur allemaal werkt. In het verlengde hiervan is Thuja ook bezig met een nieuw concept ‘De buitenschoolklas’. Kinderen die moeite hebben met leren krijgen dan een paar dagdelen les bij de Heerlijkheid’. 

Wie is Ester Korteland?

Privéleven

Ester is 60 jaar geleden geboren in Rotterdam. Op 12-jarige leeftijd verhuisde zij naar Papendrecht vanwege de luchtwegklachten van haar broer. Eenmaal in Papendrecht knapte hij snel op. Op mijn vraag of ze Rotterdam mist antwoordt Ester: ‘Helemaal niet. Ik weet nog goed dat ik hier als 12-jarig meisje door de weilanden liep en dacht: ‘Wat is het hier groen!’ Ik geniet hier nog steeds van’. Ester is getrouwd met Jan, heeft één dochter, Thuja, en intussen ook vier kleinkinderen die haar lust en haar leven zijn. Ze mag graag met het hele gezelschap erop uittrekken. Ester: ‘Mijn kleindochters zitten op ritmisch gymmen, ik vind het altijd leuk om te gaan kijken, maar we gaan ook geregeld met de waterbus naar Rotterdam om even wat te gaan drinken. Dan ben ik helemaal ontspannen’.

Werkleven

Ester heeft niet altijd in de Heerlijkheid gewerkt. Ze is opgeleid tot kraamverzorgster. Ester vertelt: ‘Het waren pittige weken waarin ik 84 uur in de weer was. Het was de bedoeling dat je na zo’n week vier dagen vrij zou zijn, maar dat lukte bijna nooit. Ik ben bij veel gezinnen thuis geweest en zo terugkijkend heb ik hier ook mijn levenslessen geleerd en meegenomen in mijn verdere leven. Ik heb dit werk zes jaar gedaan. Ik had het niet mijn hele leven willen doen, maar het was een goede start en ik ben blij dat ik hierin gerold ben. Ik ben gestopt toen mijn dochter werd geboren. De eerste vier jaar heb ik alleen maar voor haar gezorgd, maar toen zij naar school ging, heb ik steeds meer klussen in de Heerlijkheid opgepakt’. Bij de Heerlijkheid worden regelmatig ook lange werkdagen gemaakt. Ester: ‘We zien het niet als werk, het is een levenswijze. Natuurlijk pakken we op momenten dat het kan of even nodig is onze rust, maar als we door moeten, omdat er een groep is, dan doen we dat. Het is net hoe de dag loopt’.

Hobby’s en vrije tijd

Als ik vraag naar de hobby’s van Ester antwoordt ze: ‘Werken. Maar ik hou ook van dansen. Ik heb altijd aan diverse vormen van ballet gedaan. Als klein meisje wilde ik altijd balletdanseres worden. Toentertijd moest je daarvoor de havo hebben en dat haalde ik niet, maar ik ben het wel als hobby blijven doen. Daarnaast hou ik ook van vele stijlen muziek: klassiek, jazz, pop, van alles. Ik mag ook graag lezen. Het krantje lukt altijd wel, maar voor boeken heb ik te weinig tijd. Misschien komt hier in de toekomst verandering in. Toen ik pas getrouwd was, deed ik ook veel aan handwerken, breien, naaien en schilderen. Ik kom uit een heel creatieve familie, die creatieve mind is er nog steeds’. Ester vertelde bij mijn binnenkomst dat ze een weekje per jaar met vakantie gaat. Ik vraag haar hoe dat weekje vakantie er dan uitziet. Ze antwoordt met een lach: ‘Dan maken we de balans op. We gaan niet weg, daar moet ik ook niet aan denken. Er zijn hier altijd mensen en het is eigenlijk een weekje zonder mensen. We zijn een beetje aan het keuvelen en hebben dan even geen dingen die moeten. We hebben hier zo’n mooi stukje land en ik heb ook niet veel nodig. Tevreden zijn geeft veel vrijheid’.

Waarom zou iemand voor vrijwilligerswerk bij de Heerlijkheid van Papendrecht moeten kiezen?

Ester antwoordt: ‘Allereerst voor zichzelf. Geniet je er zelf van, dan heb je ook zin om aan de slag te gaan. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat iemand rust zoekt. Er is hier wel veel bedrijvigheid, maar de omgeving straalt een zekere rust uit en deze rust is ook merkbaar in de omgang die we met elkaar hebben’. Op mijn vraag om welk soort klusjes het gaat bij de Heerlijkheid antwoordt Ester: ‘Dat is heel breed, we hebben zoveel verschillende klusjes liggen. Zo kan iemand mentale ondersteuning bieden bij de cliënten van de zorgboerderij door ervoor te zorgen dat het een fijne dag wordt. Een lolletje op z’n tijd mag ook niet ontbreken. Ben je meer fysiek ingesteld, ligt er altijd wel timmerwerk, groen om te snoeien en zagen of met de bezem aan de slag te gaan. We maken geen gebruik van machines om de omgeving zo prikkelvrij mogelijk te houden. We staan ook open voor eigen inbreng, wel gelinkt aan de natuur. Zo hebben we eens een vrijwilliger gehad die veel wist van kruiden en koken. Ik zou me ook voor kunnen stellen dat iemand zich meldt met affiniteit voor houtsnijwerk. Het moet natuurlijk wel passen, maar er is veel mogelijk’.

Oproep: word vrijwilliger bij de Heerlijkheid van Papendrecht

Ben je een bezige bij, die houdt van de handen uit de mouwen steken, maar ook van gezelligheid en vind je het net als wij prettig dat mensen met een fijn en blij gevoel naar huis gaan? Meld je dan aan! Dat kan door een bericht te sturen naar info@heerlijkheidpapendrecht.nl

mensen